Diggy Dex x Crosley : "Dit is voor mij echt wel een vinkje op mijn bucketlist" Crosley Radio Europe

Diggy Dex x Crosley : "Dit is voor mij echt wel een vinkje op mijn bucketlist"

Diggy Dex x Crosley

Vrijdag 17 september komt het zevende album ‘Carrousel’ van Diggy Dex uit. Deze keer ook voorzien van een customized Crosley-platenspeler met de illustraties van Margot Holtman. Wij spraken met de illustratrice en Diggy Dex over de totstandkoming van het artwork en de muziek op dit nieuwste album. 


Jullie werken al een tijd samen, hoe is dat ontstaan? 
Diggy Dex: “Het is allemaal begonnen met een van mijn eerste singles ‘Slaap Lekker’, het was een illustratie van een hand met een bed erop. Daar was ik erg van gecharmeerd. Ik vind het gewoon erg mooi dat ze zo’n eigen en herkenbare stijl heeft. Margot tekent ook zo makkelijk en heeft altijd ideeën waarvan ik denk: het lijkt makkelijk bedacht, maar dat is het helemaal niet. Ik zou het nooit zo kunnen bedenken.”

Margot: “Onze samenwerking is heel natuurlijk ontstaan. Het was niet in steen gebeiteld dat ik al zijn artwork zou maken, maar op een gegeven moment dachten we: waarom werken we niet met illustratie?” 

Diggy Dex: “Ik vind het artwork van deze plaat wel het hoogtepunt tot nu toe.”
Margot: “Het voelt echt alsof we zijn opgegroeid. Deze plaat klopt aan alle kanten. Het is een object geworden en ik denk dat we er mensen mee zullen verrassen. De andere platen waren nog iets meer 2D en nu zijn we echt 3D gegaan.”

 

Diggu Dex platenspeler | Crosley Radio Europe

 

 

Hoe is deze geweldige cover tot stand gekomen?
Margot: Bij het woord ‘carrousel’ moest ik gelijk aan dieren denken en heb ik ook eerst een aantal dieren getekend. Op een gegeven moment vond ik een foto van een houten paard. Dat paard heb ik getekend en daar waren we beiden enthousiast over. Ik heb het paard niet helemaal getekend, alleen zijn hoofd. Maar door het paard dachten we opeens: dit is de juiste richting. Omdat ik door de pandemie duizend uur de tijd had, ben ik allerlei dieren gaan tekenen.”
Diggy: “Het paard is een krachtig symbool. Het dier zelf, maar ook dat je alleen het hoofd laat zien. Het spreekt tot de verbeelding.”
Margot: “Voor de vorm van de plaat heb ik eerst allerlei voorbeelden opgezocht en ik kwam een Engelse artiest (Peter Roe met Merry Go Round, red.) op het spoor die een uitklapbare cover had gemaakt.”

Diggy: “Al snel kwam Margot met het idee: hoe vet is het om iets uit te klappen waardoor je daadwerkelijk een carrousel krijgt. We dachten eerst om iets uitklapbaars in de plaat toe te voegen, maar toen Margot de plaat van deze Engelse artiest had gevonden, was dat eigenlijk precies wat we zochten. Jij hebt de plaat van Peter Roe nog besteld toch, Margot?”  

Margot: “Klopt, hij was één pond en het zag er super cool uit.”

 

Diggy Dex platenspeler | Crosley Radio EuropeWaarom passen de muziek en deze illustraties zo goed bij elkaar? 
Diggy: “Ik ben altijd gecharmeerd geweest van de combinatie illustratie en muziek. Het album van ‘Dark Twisted Fantasy’ van Kanye West tot Paul Simon met Graceland. Dat was echt een belangrijk album voor mij. De covers zijn iconisch en spreken tot de verbeelding. Dat vind ik vaker interessanter dan een foto van de artiest. Een hoes moet net zoveel fantasie en prikkels hebben als de muziek.”

Margot: waar bestaat een goed coverbeeld uit? 
“Het eerste album van Fever Ray vind ik erg goed. Peter Bjorn and John hebben ook een prachtig geïllustreerde cover. Dat is wel het niveau dat ik wil bereiken. Bij ‘Carrousel’ heb ik nu voor mezelf het gevoel bereikt dat alles klopt. Ik heb deze plaat de tijd en aandacht kunnen geven die ik wilde en door Corona heb ik mezelf ook volledig op deze illustratie kunnen richten.”

Carrousel 
In welke periode heb je de nummers geschreven? 
Diggy: “We hebben de plaat in een jaar tijd gemaakt, sinds vorig jaar september. Ik zeg altijd gekscherend: een lied kan bij wijze van spreken al tien jaar geleden zijn ontstaan door bijvoorbeeld één zin of woord. Dus er lagen al wel wat losse dingen. Onder meer door de pandemie zijn we drie dagen in de week de studio ingegaan. Daar zaten we echt in een flow. Het voelde zo goed dat we tot de conclusie kwamen: dit kan wel eens een plaat worden.”

Met welke tekst/sound ben jezelf heel blij mee? 
Diggy: “Waar ik heel trots op ben, is het eerste nummer van de plaat: ‘Ballade Van De Noordoosterwind’. Ik heb lang gedacht dat ik dit nummer als laatste op de plaat wilde zetten, maar het is het eerste nummer geworden, omdat het voor mijn gevoel echt een knaller van een opener is. Als je de plaat aanzet word je gelijk de Carrousel-wereld ingetrokken.”

“‘Ballade van de Noordoosterwind’ heeft echt een sound waarvan ik denk, dit is iets nieuws en het heeft iets vertrouwds. Er zit alles in wat ik dope vind en wie ik ben. Er zit bijvoorbeeld een brug in het nummer die ongeveer twintig seconde duurt en aan dat kleine stukje hebben we zoveel tijd besteed. Er zit zoveel liefde, aandacht en oog voor detail in. Ik kan het daarom ook vaak luisteren, omdat ik nog steeds iets nieuws hoor.” Crosley
Wat vind je ervan dat je nu je eigen platenspeler hebt?
Diggy: “Dit is voor mij echt wel een vinkje op mijn bucketlist. Ik heb in mijn studio een collectie platen uit de jaren tachtig en negentig die ik gekregen heb, maar nu ik mijn eigen platenspeler heb smaakt dit naar meer. Het is een andere beleving als je muziek op vinyl luistert. Ik kom ook uit het tijdperk van het album en ik ging er vroeger echt voor zitten om een nieuwe plaat van A tot Z te beluisteren. Zo hebben we het nieuwe album ook zeker opgebouwd.”
Margot: “Deze platenspeler past echt zo goed bij de plaat. Ook omdat je bij het artwork op de platenspeler de complete dieren ziet. Het is net iets anders, waardoor het ook echt een toevoeging is aan de plaat.”

Wat betekent vinyl voor jullie? 
Diggy: “Voor mij is een plaat voor eeuwig, het heeft een lang leven. Ik krijg ook foto’s van mensen waar een plaat van vijf jaar geleden nog een prominente plek heeft in hun kast. Dat vind ik heel vet en ik hoop dat deze plaat de tand des tijds kan doorstaan met de illustraties, maar ook met de muziek.”
Margot: “Ik denk ook dat we er iets tijdloos van hebben gemaakt. Mijn vader heeft veel platen en het is zijn favoriete manier om muziek te luisteren. Zelf heb ik een kleine collectie geërfd van mijn opa en dat zijn veel Latijns-Amerikaanse platen die ik nu weer veel luister door dit project.”

Wil je ook een exclusieve Diggy Dex platenspeler? Klik dan hier, maar wees snel, we hebben er nog maar een paar over. 

Terug naar blog